Exekutorská mafie - Exekutorka zabavila invalidovi vozík  Email
Napsal uživatel Petr Kulík   
Úterý, 08 Listopad 2011 17:55

Hyenismus, úchylné praktiky soudního a exekutorského systému neznají žádných mezí. Snažím se na tomto webu www.zahady-mysteria.cz upozorňovat na politickou špínu a mafiánské praktiky v ČR. To jsou veřejně dostupné informace a měli by být občanům na očích, aby se konečně probudili, protože situace se neustále přiostřuje. Tentokrát je zde kauza, kdy exekutoři zabavili invalidnímu člověku invalidní vozík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdeněk Polčák čtyři měsíce jen ležel. Bez svého invalidního vozíku se nedokázal pohybovat ani po bytě a nebýt manželky, zůstal by úplně bez pomoci. O vozík přitom přišel až neuvěřitelně - zabavila mu ho exekutorka, která přišla k Polčákovým kvůli dluhům.

Důchodce z Vlašimi se ale obrátil na soud - a uspěl. Středočeský soudce Vojtěch Cepl totiž rozhodl: Nechat invalidu bez vozíku, to je jako vážná urážka na cti. A přestože to není obvyklé, nařídil, že Polčák má dostat 100 tisíc odškodnění.

Pozoruhodný příběh, který se HN podařilo objevit, přesto neskončil happy endem. Kauza roky putovala po soudech. A Zdeněk Polčák loni zemřel. Dřív, než se dočkal konečného rozsudku.

Exekutorka: Já jsem čestná

Na druhé straně od začátku stojí exekutorka Ivana Pýchová, která se cítí kvůli rozsudku ukřivděná. "Nikdy bych si nedovolila někomu zabavit invalidní vozík. To není můj styl lidsky ani pracovně," ujišťuje dnes Pýchová.

Polčákovi spadli do exekuce už před osmi lety. Nevyšlo jim tehdy podnikání a stopadesátitisícová půjčka se i s úroky vyšplhala na trojnásobek. Dluhy došly tak daleko, že musela nastoupit exekutorka Pýchová, která zabavila auto - jedinou cennou věc, kterou manželé měli.

Po různých tahanicích, které exekuce často provázejí, ale vzal všechno do svých rukou netrpělivý věřitel Polčákových. Zavolal policii a odtahovku a jednoduše si vůz odvezl. Potíž byla v tom, že v kufru auta ležel právě invalidní vozík. Exekutorce Pýchové hned vše oznámil a přinesl jí soupis věcí, které v autě našel - včetně invalidního vozíku. A exekutorka podepsala oficiální papír, že o tom ví. Ovšem: podle zákona nesmí exekutor zabavovat zdravotní pomůcky, které nemocný člověk nutně potřebuje.

Zdeněk Polčák se tak na konci roku 2002 ocitl bez vozíku. Jeho manželka pak před soudem vyprávěla, jak kvůli tomu trpěl: objevily se u něj dokonce i proleženiny. Navíc nemohla sehnat náhradní vozík, nakonec získala alespoň pojízdnou zdravotnickou židli, která ovšem zároveň slouží i jako toaleta. "Na dopravu je to velmi nepraktické a navíc ponižující," popsala později před soudem.

Litvínov si mne ruce: V Janově začaly exekuce, vystrašení dlužníci raději platí - čtěte ZDE

Exekuce jinak: Kvůli tisícovému dluhu se už nebude blokovat majetek za miliony - čtěte ZDE

Harrachovu hrozí exekuce. Soud rozhodl, že musí zaplatit téměř sto milionů - čtěte ZDE

Mezitím se prý Polčákovi snažili získat vozík zpět. A tady se verze rozcházejí. Polčákovi tvrdili, že se pokoušeli exekutorce volat, ale zaměstnanci její kanceláře prý jen dokola vzkazovali, že tam není. Pýchová však namítá, že je to nesmysl. "Mobil mám zapnutý nonstop. Nezavolali, nenavštívili mě, nenapsali dopis ani mi nic nevzkázali," nesouhlasí.

 

 

Nátlak, aby zaplatil dluh?

Teprve v dubnu roku 2003, tedy po čtyřech měsících, věřitel Polčákových vozík vrátil exekutorce a ta ho předala Polčákovým. I dnes exekutorka opakuje to, čím se bránila u soudu: nemohla prý za to, že si věřitel auto odvezl i s vozíkem.

Jenže soudce Cepl rozhodl, že není důležité, u koho byl. Klíčové je, že exekutorka věděla, že vozík v autě byl - a o tom podle Cepla svědčí dokumenty, které podepsala její kancelář. Například v seznamu věcí, které věřitel v autě našel, je vozík hned na prvním místě.

Soudce si navíc neodpustil kousavou výčitku, že šlo o předem dobře připravený plán, jak zahnat Polčáka do úzkých: "Nabízí se očividný motiv, že odnětím vozíku chtěli vyvinout na povinného větší nátlak, aby se snažil situaci řešit a částku zaplatil."

Exekutorka Pýchová tvrdí, že rozsudek je nespravedlivý. "Mám čisté svědomí," prohlašuje. A zcela čistá je i z pohledu Exekutorské komory, která se zabývá proviněním exekutorů. "Žádnou stížnost jsme nedostali, a tudíž ani neprověřovali," říká mluvčí Monika Zajícová. Ale s rozsudkem nebyl spokojený ani Zdeněk Polčák a chtěl víc než jen 100 tisíc. Ještě před tím, než mohli spor projednat vrchní soudci, ale zemřel.

Zdroj:  http://zpravy.ihned.cz/c1-45907110-exekutorka-zabavila-invalidovi-vozik-soud-naridil-dostane-100-000-odskodneho

Aktualizováno Úterý, 08 Listopad 2011 17:58