Novou rumunskou vládu sestaví historik Ungureanu  Email
Napsal uživatel Petr Kulík   
Úterý, 17 Duben 2012 23:00

 

Novou rumunskou vládu sestaví historik Ungureanu

Rumunský prezident Traian Băsescu pověřil sestavením nové vlády historika a bývalého ministra zahraničí Mihaia Răzvana Ungureanua. Informuje o tom agentura AFP.

 

 

 

 

 

 

 


"Vládní koalice se shodla na jmenování Mihaia Răzvana Ungureanua designovaným premiérem," řekl prezident Băsescu. Ungureanu má nyní deset dní na to, aby sestavil novou vládu a získal pro ni důvěru parlamentu. O jejím zformování začne jednat s koalicí v úterý ráno.

"Reformy budou pokračovat. Mou přidanou hodnotou, kterou (do vlády) přináším, je moje manažerská zkušenost," řekl Ungureanu.

Třiačtyřicetiletý Mihai Răzvan Ungureanu, který získal magisterský titul v Oxfordu, byl ministrem zahraničí v letech 2004 až 2007 během prvního volebního období prezidenta Băsescua. Na svůj post rezignoval kvůli konfliktu s premiérem Călinem Popescu-Tăriceanuem. V prosinci 2007 byl jmenován šéfem rumunské rozvědky (SIE).

Ungureanu, který plynule hovoří anglicky, francouzsky a německy, je profesorem historie na univerzitě v Bukurešti.

Analytici se shodují, že Ungureanu se dařilo řídit tajnou službu bez skandálů, které zkazily její reputaci před tím, než stanul v jejím čele.

Kabinet expremiéra Emila Boca padl v pondělí ráno pod tlakem mohutných demonstrací proti vládním úsporným opatřením včetně snížení platů státním zaměstnancům, zvýšení daní, zmrazení důchodů nebo zrušení desítek tisíců pracovních míst ve veřejném sektoru, které několik týdnů otřásaly Rumunskem.

Úsporná opatření byla podmínkou, kterou si pomoc zadluženému Rumunsku ve výši 20 miliard eur (téměř 500 miliard korun) podmínily v roce 2009 Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská unie.

Prezident Băsescu nejprve několik hodin po pádu vlády nominoval prozatímním premiérem nestraníka a právníka Cătălina Predoiua, který v Bocově kabinetu působil jako ministr spravedlnosti. Koalice se pak dohodla, že mužem, který se pokusí sestavit novou vládu, bude Ungureanu. Predoiu povede kabinet do doby, než Ungureanu získá důvěru parlamentu a ujme se svého úřadu. 

Hlasování o důvěře vládě by se mohlo uskutečnit už příští týden.

Řádné parlamentní volby v Rumunsku by se měly uskutečnit v listopadu. Opozice však požaduje předčasné volby a odmítá podporu novému kabinetu. 

Ivan Orel

 

Zdroj:  http://web.volny.cz/noviny/ze-sveta/clanek/~volny/IDC/197885/padla-rumunska-vlada-neustala-tlak-ulice-aktualizovano.html

 

 

Aktualizováno Pondělí, 02 Duben 2012 22:41