Tornádo Jih Moravy - pomáhejme si navzájem  Email
Napsal uživatel Petr Kulík   
Sobota, 26 Červen 2021 13:24

 

 

 

Tornádo Jih Moravy - pomáhejme si navzájem

 

 

Jen ve stručnosti článek ke katastrof, kdy jih Moravy postihlo devastující tornádo. A pár rad.

 

 

 

 

 

Byl jsem velmi mile překvapen, jak tisíce lidí po celé republice nabízí pomoc a dobrovolníci vozí do postižených oblastí zásoby potravin a všeho potřebného. Spousta firem nabízí své služby zcela zadarmo na vlastní režii, kdy nabízí své kamiony a techniky na odvoz suti, firmy, co nabízejí zdarma elektrocentrály, firmy, co zdarma nabízejí těžkou techniku. Tisíce lidí z celé republiky nabízejí v diskuzích oblečení a hlídání dětí a další tisíce lidí píší, že přijedou pomáhat odklízet sutiny.

 

Je to vše velmi dojemné a krásné a člověk má hřejivý pocit, jak si najednou lidé umí pomáhat a že to s naší společností není tak špatné.

 

 

Žil jsem roky na Floridě a zažíval jsem každý rok hurikány na ostrovech a vím jak je to devastující a co lidé a já sam prožívali a jaké ztráty a neštěstí během události jsou.

Bohužel se ale ukazuje i  další, ta špatná stránka a to je vedení měst, obcí a celkové vedení záchranných akcí. Desítky lidí píší na diskuzích, že dojeli z dalekých koutů republiky pomáhat na jih Moravy, ale že je tam ani nepustili. Další desítky lidí, píší v diskuzích, že jako jednotlivci a nebo firma nabízela pomoc nejpostiženějším obcím, ale prý jim  bylo řečeno od vedení obcí, že není potřeba, že vše zajistí hasiči a že mohou přijet až za dva dny apod. Ano dá se pochopit to, že je potřeba nějaká organizace a že je potřeba vědět nějaké priority, kde je potřeba zasahovat nejdříve. Ale odmítat firmy a dobrovolníky, tak jak se člověk dočte v diskuzích, to už je opravdu hnus. A přitom lidé, co přišli o střechu nad hlavou si mnohdy sami píší o pomoc na diskuzích a sdílejí si navzájem nabídky a poptávky a hodně lidí na diskuzích už nadává na starosty a vedení, že každý tvrdí něco jiného. Jedné firmě s těžkou technikou řekli, že jí bude potřeba až za dva dny a jiný člověk jí potřeboval hned ten den a tak tam firma hned dojela.

 

Opravdu není naše chyba, že máme špatné zkušenosti s naší vládou a politikou a nechci ani falešně nikoho obvinovat, ale mnoho lidí už nadává na vedení. Na jednu stranu je velmi dojemné a epické jak si tisíce lidí navzájem pomáhají a na druhou stranu jsou lidé co v jejich kancelářích ve vedení obcí a měst myslí jen na své kšefty a neumí ani řídit krizovou pomoc, ale myslí na to, kde udělat kšeft. A proto pak lidé na internetu nadávají a sami si píší o pomoc při opravě a zakrytí střechy apod a je vidět, že to funguje, protože lidí k nim hned jedou a vše je hned řešeno a pomoženo. A sami lidé v diskuzích píší, že kdyby měli čekat až na ně přijde řada z nějakého krizového centra, tak by ještě teď spali na ulici.  Netvrdím, že všichni starostové obcí jsou šmejdi, ale to ta naše špatná zkušenost s tunelováním státu už dlouhé roky a ze šmejdů, kterým jde o vše jiné než o blaho lidí.

 

Proto si prosím pomáhejme navzájem a přímo. Lidé, co byli postiženi a přišli o střechu nad hlavou, napište si třeba na Facebookové stránce Hodoňáci sami, co  a koho potřebujete, ti lidé tam sami nabízejí pomoc. Nelze čekat až na někoho přijde řada jen proto, aby měl starosta kšeft z nějaké firmy. Když se domluvíte přímo s majitelem domu, co byl zdevastován tak alespoň víte komu pomáháte a víte kam šla vaše snaha, peníze a pomoc. Všechny ty neziskovky a nadace, které se po celý rok nechvalně prezentují … tam člověk jistě nemá jistotu komu ty peníze přijdou a o tuhle sázku do loterie nikdo nestojí. Jsou samouzřejmě i organizace, co jsou poctivé, ale zase – ta naše špatná zkušenost s jistými neziskovkami, jak si vyplácejí královské platy a pomoc dělá nakonec jen minimální částka.

Proto si pomáhejte radši přímo a navzájem. A snažte se pomoci i těm, co nemají internet, nebo jsou starší a opuštění a napište za ně na nějakou diskuzi, co potřebují a kontakt na ně, co přesně potřebují a koho potřebují. To je ta nejjednodušší cesta k pomoci a jistota, než čekat až se nějaký idiot v kanceláři díky kšeftům rozhodne komu a kdy pomáhat.

 

Už nám zakázali kouřit v hospodách, protože tam se lidé shromažďují a vyměňují názory, pak nám díky falešné pandemii a idiotům zakázali i shromažďování v hospodách a dokonce i venku, pak nám zakázali hrát a zpívat a teď se nám snaží říkat co si máme myslet a nastolují cenzuru. A teď dokonce snad některé heny budou chtít aby si lidé nepomáhali a byli odkázáno jen na starosty ,kšeftaře a mafiány a ti si pak ohřívají polívčičku, jak jsou jim lidé vděční a politické strany se pak chlubí, která nejvíce pomohla. My starosty nepotřebujeme, my tu nejsme kvůli nim, oni jsou tu kvůli nám !!!! My polotiky nepotřebujeme, my tu nejsme kvůli nim, ale   ONI JSOU TU KVŮLI NÁM A MAJÁÍ SLOUŽIT NÁM A NE SVÝM KŠEFTŮM !!!!!!

 

Včera mě jedna známá poprosila o sdílení odkazu, že její dvě dcery přišly o dům a byl kompletně zničen tornádem. Její odkaz jsem sdílel na facebooku a během jednoho dne už vybrali přes  600 000 Kč!!! To je ta nejpřímější a nejjednodušší pomoci navzájem, kde víte komu posíláte peníze a komu pomáháte. Mnohem lepší než ta loterie zvaná konto pro pomoc kde si pak vyplatí královské odměny a pomůžou jen vybraným.

Ten link zde nyní sdílím a prosím, pokud víte o někom, kdo potřebuje podobnou pomoc a neumí s internetem a nebo nemá internet, pomozte mu udělat na tomto odkazu stránku o pomoc na jeho účet. Ale aby to nebyli podvodníci, uveďte tam i telefon dotyčné osoby, aby bylo jasné, že to není nějaký podvod na cizí osobu

 

Zde je link, kde si můžete osobně požádat o finanční pomoc od lidí samotných.  Po otevření odkazu se objeví zdevastovaný dům dcer mé známé a kolik vybrali.  Najděte si tam rubriku, kde sami požádáte o pomoc

 

https://www.donio.cz/PomocPoTornadu?fbclid=IwAR1tka5oYaHAhrHf4srtwhFgO5qi4lAg8dW_FfiGl2PHC_Smrt5YzHwZktE

 

Cchci zároveň poděkovat všem hasičům, záchranářům a všem co v prvních chvílích a doteď pomáhají lidem celou noc. Je to samozřejmě pracovní náplň hasičů a záchranářů, alr i tak je to enormní a obrovská a nebezpečná práce.

 

A také chci vyjádřit obrovský dík a obdiv všem těm desetitisícům lidiček s velkým srdcem, co přijíždějí pomoc, co nabízejí ubytování služby, veterinářům a dalším, co jeli zadarmo pomáhat na jih Moravy.

 

V těchto velmi těžkých chvílích se ukázalo že jako lidé dokážeme držet spolu a že na tom nejsm tak špatně a toho se politická mafie a politická špína bojí. Pokud takto dokážeme držet i dál, tak dokážeme i vykopat politickou a mediální mafii na ulici a zvolíme si mezi sebou i ty čestné a poctivé lidi.

 

Aktualizováno Sobota, 26 Červen 2021 13:38